A sonka a magyar háztartásokban szinte kivétel nélkül az asztalra kerül. Vannak, akik kizárólag húsvét környékén fordítanak erre figyelmet, mások egész évben szívesen fogyasztják a hústerméket. Disznótor alkalmával is gyakran szóba kerül az ideális sonkapác elkészítése, melyen a végeredmény ízvilága múlhat.

 

A konyhai munkát és a disznóvágás során felmerült feladatokat egyaránt megkönnyítheti az a speciális sonkapác, amelyben a fűszerek a megfelelő arányban kerültek összeválogatásra. Ha nem szeretne a fűszerek arányával bajlódni, a korszerű alapanyag leegyszerűsítheti a fűszerezés folyamatát. A különleges ízvilágot biztosító sonkapácban olyan népszerű fűszerek kapnak helyet, mint például a koriander, a borókabogyó, az olasz konyha által kedvelt bazsalikom, a gombás ételek elmaradhatatlan elemének számító kakukkfű, a borsikafű, és persze a magyaros ízvilágról gondoskodó majoranna és köménymag.

 

A pácolás során ezt a fűszerkeveréket kell 3 kilogramm konyhasóval elkeverni, majd beledörzsölni a sonkába. Természetesen a fűszerkeverék másik felére is szükség lesz, méghozzá körülbelül 5-6 nap múlva, amikor hat liter vízzel ajánlott felfőzni azt. Ez kerül rá a hideg húsra, amelyben meg kell forgatni azt minden nap. Kétnapi szikkaszást követően jöhet a füstölés, ami megadja a sonkának a fűszerekkel kombinálva az egyedülálló ízvilágot. Egyéb összetevőre nincs is szükség ahhoz, hogy tökéletes végeredmény szülessen, mely minden húsimádó tetszését elnyeri majd az asztalra kerülve.

 

Disznótor előtt érdemes a korszerű alapanyagok és eszközök között körülnézni, ugyanis napjainkban már olyan szerszámok, alapanyagok állnak rendelkezésre, melyek jelentősen megkönnyítik a felmerülő feladatokat. Akár az online rendelés kényelme is kihasználható a vásárlás során, így ha nincs a közelében megfelelő kínálattal rendelkező szaküzlet, akkor sem kell lemondania arról, hogy a több napon át tartó munkálatok gördülékenyen történjenek. Finom sonkapác készítésekor is jó választás lehet az előre elkészített fűszerkeverék, amivel egyszerűen és gyorsan lehet dolgozni, és az ízvilág is garantáltan optimális lesz. Mint oly sok esetben, a sonka pácolása során is a fűszerek egyedülálló összhangján van a hangsúly, de természetesen a pácolással és füstöléssel töltött idő sem elhanyagolható.