
A gluténérzékenység egyre többeket érint napjainkban. Esetében tulajdonképpen egy autoimmun betegségről van szó, amelyet a glutén vált ki. Ez az alapanyag a bizonyos gabonafélékben található meg, melyek rendszerint helyet kapnak egy átlagember étrendjében. Ha a szervezet azonban nem tudja feldolgozni a glutént, akkor ellenanyagot termel, és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a sokak által ismert puffadás, a hasmenés, a hányinger vagy akár a fogyás is. A betegség a vékonybél egy részét érinti, ahol a bélbolyhok károsodnak, innentől pedig felszívódási zavarokkal is szembesülhetnek az érintettek.
A probléma tehát mindenképpen odafigyelést igényel, pláne, hogy akár bőrgyógyászati, nőgyógyászati és ízületi betegségekhez is vezethet. Mivel gyógyítani nem lehet, így a tünetmentességet a glutén étrendből való kizárásával lehet elérni. A speciális gluténmentes étrend során kerülendőek mindazok az alapanyagok és ételek, melyek glutént tartalmaznak. Le kell tehát mondaniuk az érintetteknek az olyan hétköznapi, ám mégis nagy kedvencnek számító ételekről, mint a kenyér vagy a pizza?
Szerencsére nem, ugyanis a megfelelő gluténmentes tésztából egyszerre több dolgot is lehet alkotni. Vannak olyan speciális lisztfélék, melyekben nincsen glutén, és így bátran fogyaszthatják a gluténérzékenységgel érintettek is. Az olasz konyha szerelmeseinek nem kell elmondaniuk kedvencükről, a feltétek tekintetében pedig csak a fantázia szabhat határt annak, hogy milyen végeredmény születik a gluténmentes alapanyag felhasználásával.…