A whisky a világon talán a legismertebb és mondhatni a legkedveltebb alkoholos ital. Ez egy olyan égetett szesz, amit gabona erjesztésével és lepárlásával, ezt követően pedig tölgyfahordóban való érleléssel készítenek. A whiskey árak a világban változóak, amelyek nagyban függnek az ital milyenségétől, korától és származási helyétől is.

Idesorolható a felhasznált alapanyag, mint például az árpa, árpamaláta, kukorica, búza és rozs. A whiskey árak a legmagasabbak, ha egy skót fajtáról van szó. Ez a nedű, amit sokan csak Scotch whisky néven ismernek, legalább kétszer, olykor háromszor lepárolt ital. Csakis az nevezhető jogilag is Scotch-nak, amelyik Skóciában desztillált és legalább 3 évig és 1 napig tölgyfa hordóban érlelt whisky. A skót whisky alaptípusa a malátawhisky és a gabona fajta.

A whiskey árak befolyásoló tényezője a már említett kor. Ha esetleg több hordóból keverik össze, akkor a kort a legfiatalabb összetevő kora határozza meg. Itt még megjegyzendő, hogy sok hordóerősségű nedűről hiányzik a kor megjelelése. Ennek oka, hogy az minimális mennyiségben tartalmaz fiatalabb összetevőket az ízesítés érdekében. A whiskey árak szintén magasabbak Japánban, mint más országban.

Ezek is valódi italkülönlegességek. A leginkább elterjedt a japán single malt skót whisky mintájára elkészített fajta. Persze akadnak blended japán típusok is. A különlegességét az adja, hogy az árpamalátát égető kemencében szárítják és csak igen kevés tőzeg adagolásával megy végbe a készítési folyamat. A cefrét pedig kisüsti módszerrel párolják. A whiskey árak azért sem alacsonyak itt, mert a kapott ital mindig jó minőségű és bizony van annyira jó, mint a skót típus.